Etkili Sunum Hazırlama #5 – Renkler

4. Renkler

Yazı renginizi arka planla kontrast oluşturacak şekilde seçmelisiniz. Başlık, alt başlık ve yazı gibi ayrımları aynı rengin değişik tonlarını kullanarak yapabilirsiniz. Mecbur kalırsanız dikkat çekmek istediğiniz yerlerde değişik renkler kullanabilirsiniz. Ancak her önemli yer için ayrı renk kullanılmamalıdır. Seçeceğiniz renk ile kullandığınız kelimenin anlamının örtüşmesine özen göstermeliyiz. Örneğin sıcak yazacaksak mavi yarine kırmızı-turuncu yazmamız daha mantıklı olacaktır.

1

Renk önerilerimi vermeden önce renkler hakkında genel bir bilgi vermek istiyorum.

Renk çemberinde üçgen olarak yerleşen kırmızı mavi sarı renkleri ana renklerdir.

2

Bu renk çemberinde kırmızı, turuncu ve sarıyı içerenler sıcak, eflatun, mavi ve yeşili içeren diğer yarısı ise soğuk renkler olarak adlandırılır.

3

Renk çemberinde karşılıklı gelen renkler tamamlayıcı (complementary) renkler olarak tanımlanır. Bu renklerin kullanımı fark edilebilirliği arttırır. Ancak kırmızı-yeşil gibi rahatsız edici renkleri seçmek yerine mavi-turuncu seçebilirsiniz.

4

Yan yana gelen renkler ise benzer (analogous) renklerdir. Bu renklerin kullanımı şık bir görüntü yaratmakla birlikte sunum ekipmanlarımız kaliteli değilse fark edilebilirliği çok düşüktür. Sisteminize güvenmiyorsanız tercih etmemeniz gerekir.

5

Bizim gibi amacı mükemmel bir sunum şablonu yapmak değil de, elindeki bilgiyi düzgün bir şekilde aktarmak olan, ortaya bir sanat eseri çıkarmayı amaçlamayan acemiler için ise en güzel renk seçimi ayrılmış-tamamlayıcı (split-complementary) renklerdir.

6

Aşağıdaki örnekten de görüleceği üzere benzer (analogous) renkler şık olmakla beraber eğer sunum sisteminiz iyi değilse okunmayabilir. Tamamlayıcı (complemntary) renkler ise fark edilebilir olmasına rağmen tek düzedir. Ancak ayrılmış-tamamlayıcı (split-complementray) renkler ise hem şık hem de okunaklıdır.

7

 

http://www.stonesc.com/pubs/Expert%20Color%20Choices.pdf

Yorum bırakın